Back to Federal guidance

Trenching near a raised soil bank

Summary A state safety official asked how OSHA's trenching rules applied beside a raised soil bank. OSHA said an inspector observing the described trench and bank conditions could cite separate requirements for the trench, excavated material, and the bank. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-06-04-0
Date issued
June 4, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 4, 1979
Mr. Victor J. Greco
Regional Supervisor
Maryland Occupational
Safety and Health
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Greco:
This is in response to your recent inquiry requesting an interpretation of our trenching requirements.
29 CFR 1926.653(c) defines "Bank" as a mass of soil rising above a digging level. This area was addressed to take into consideration trenches passing close to a side of a hill or a vertical face that would have a direct bearing on the sides of the trench being excavated. The digging level could be considered as grade.
29 CFR 1926.651(i)(1) and (2) requires that excavated or other material shall be effectively shored and retained. If a compliance officer observed an employee working below grade (digging level) in a trench 6 feet in depth, 10 feet in length and 4 feet in width in unstable or soft material with a soil bank rising 6 feet above grade, he would cite 29 CFR 1926.652(b) for the trench violation, 29 CFR 1926.651(i)(1) or (2) for an excavated material violation and 29 CFR 1926.652(a) for a bank violation.
I hope this information will be helpful to you. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Grover C. Wrenn Director,
Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace