Back to Federal guidance

Secured Oregon scaffold versus prohibited lean-to scaffold

Summary An OSHA region asked whether a modified Oregon scaffold was prohibited as a lean-to scaffold. OSHA said the proposed scaffold, if secured to the structure and meeting applicable general requirements, was not the prohibited type and needed no variance. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-05-03
Date issued
May 3, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 3, 1979

MEMORANDUM FOR: JAMES W. LAKE
REGIONAL ADMINISTRATOR

ATTENTION: JOHN A. GRANCHI,
ASSISTANT Regional Administrator, Technical Support

THRU: DONALD E. MACKENZIE
Field Coordinator

FROM: GROVER C. WRENN
Director, Federal Compliance and State Programs

SUBJECT: Lean-to Scaffolds

Reference: Memo Your Office Dated March 7, 1979, on Same Subject.

The National Office has reviewed this matter and the following information was developed as a result of our review. The lean-to scaffold prohibited in 29 CFR 1926.451(a)(20) is not secured or supported at the wall or structure. This scaffold is hazardous because it is not secured or supported at the abutting wall or structure and the unit leans against the structure like a ladder. The subject Oregon scaffold, with the proposed modification and meeting the applicable general requirements of 29 CFR 1926.451(a), is not a lean-to scaffold but is supported at both ends of the bearer and secured to the structure. However, it should be pointed out that the pre-OSHA Oregon Lean-To Scaffold requirements do not comply with applicable OSHA general requirements for scaffolds. The Oregon secured scaffold is not prohibited by 29 CFR 1926.451(a)(20). A variance for this type of scaffold is not necessary. It is anticipated that appropriate action by your office will be taken to inform the State of Oregon of this National policy.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace