Back to Federal guidance

Rollover protection and brakes on an excavator

Summary A manufacturer asked whether a small excavator with a dozer blade needed rollover protection. OSHA said its construction ROPS rule did not require it for that machine at the time. It also identified incorporated industry requirements for a holding brake and practical cab protection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-03-23
Date issued
March 23, 1979
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 23, 1979

Mr. Robert A. Kluver Manager
OEM Accounts
Palm Industries, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kluver:

This is in response to your recent correspondence and confirms a telephone conversation with a member of my staff concerning the need for ROPS on the Job TB 1200 L, manufactured by the Takeuchi Manufacturing Company, Ltd.

The Occupational Safety and Health Administration's Construction Safety and Health Regulations 29 CFR 1926.1000 do not require ROPS for the Job TB 1200 L excavator equipped with a dozer blade at this time.

29 CFR 1926.602(b)(3) requires for excavating and other equipment that the safety requirements, ratios, or limitations applicable to machines or attachment usage covered in the Power Crane and Shovel Associations (PCSA) Standards No. 1 and No. 2 - 1968, and No. 3 - 1969, shall be complied with and shall apply to cranes, machines, and attachments under this part.

Section 5.05 of the PCSA Standard No. 3 requires that "a traction lock or brake shall be provided capable of holding the machine stationary under normal working conditions, and on any grade the machine is capable of negotiating. Manufacturers shall specify the type of holding means provided."

In addition to the above, Section 8.1.8 of PCSA Standard No. 3 also requires insofar as practical, without interference with operation, that cabs shall provide necessary protection of the machinery and operator's station from the weather.

I hope this information will be helpful to you. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace