Back to Federal guidance

Secured Oregon scaffold and lean-to prohibition

Summary An Oregon safety official asked whether a scaffold design fell under the lean-to scaffold ban. OSHA said the secured design appeared different from a prohibited lean-to scaffold and should meet the applicable general scaffold, planking, and bearer spacing requirements. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1979-01-09-0
Date issued
January 9, 1979
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 9, 1979
Mr. O.M. Nygaard
Technical Prevention Division
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nygaard:
This is in response to your letter dated December 15, 1978, and a telephone conversation with a member of my staff, Mr. William Simms. You have expressed concern over the prohibition of lean-to scaffolds.
The Occupational Safety and Health Administration's Construction Safety and Health Regulation, specifically 1926.541(a)(20), prohibits the use of shore or lean-to scaffolds as indicated in your letter. However, the information you have provided this office substantiates that the subject Oregon secured scaffold arrangement is not a lean-to scaffolds.
The Oregon secured scaffold appears to meet the applicable general requirements of 29 CFR 1926.451(a). It is recommended that the subject scaffold should not be referred to as a lean-to scaffold, as it is not, and would only cause confusion in the field. In addition the planking and spacing of the bearers shall comply with 29 CFR 1926.451(a)(10) and Table L-3.
If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto,
Chief Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace