Fixed ladders as emergency exits
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
November 27, 1978
L.C. Nicholas, P.E.
The H.K. Ferguson Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Nicholas:
This is in response to your recent letter addressed to Mr. Donald Shay and confirms a telephone conversation with a member of my staff, Mr. William Simms, concerning [exit routes]. Your letter was referred to this office for response.
The Occupational Safety and Health Administration's general industry safety and health standards in 29 CFR [1910.36(g)(2)] requires that the minimum width of any way of exit access shall in no case be less than 28 inches. In addition, 29 CFR [1910.37(a)(3)] requires ["Stairs or a ramp must be provided where the exit route is not substantially level"]. Employers unable to meet the [exit route] requirements may because of unusual circumstances apply for a variance in accord with Section 6 of the Act.
A fixed metal ladder meeting the design requirements of 29 CFR 1910.23 would not be acceptable for a second [exit route] (emergency exit).
If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 2/6/2004 and 8/1/2023]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace