Back to Federal guidance

Temporary bracing of masonry walls

Summary A requester asked about bracing brick walls during construction. OSHA said failure to shore or brace a masonry wall would be cited under the general duty clause and pointed to an incorporated ANSI provision requiring temporary support until the wall reached its designed lateral strength. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-09-11-0
Date issued
September 11, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 11, 1978

Mr. G. Camardo
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Camardo:

This is in response to your letter concerning the temporary bracing of brick walls during construction. Please accept our apology for the delay in response.

Citations for failure to shore or brace masonry walls are cited solely as a Section 5(a)(1) violation of the Occupational Safety and Health Act of 1970, as discussed in the attached OSHA Program Directive #100-50 on the same subject. It should also be noted, however, that 29 CFR 1926.700(a) of the Construction Safety and Health Regulations (copy enclosed) does incorporate by reference all the American National Standards Institute, Inc. (ANSI) requirements in A 10.9-1970.

Paragraph 12.5 of ANSI A10.9-1970 requires masonry walls to be temporarily shored and braced until the designed lateral strength is reached, to prevent collapse due to wind or other forces.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace