Back to Federal guidance

Lifelines on two-point and multistage suspension scaffolds

Summary A scaffold company asked whether workers on suspended scaffolds needed individual lifelines. OSHA said the cited rule required them on two-point suspension scaffolds, while an agency directive excluded lower levels of multistage scaffolds; a proposed alternative using extra hoist rope had not yet changed the rule. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-09-11
Date issued
September 11, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 11, 1978
Mr. Bill Ayers
General Manager
Power Climber Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ayers:
This is in response to your letter requesting a clarification of 29 CFR 1926.451(i)(8).
At the present time 29 CFR 1926.451(i)(8) requires each employee working on a two-point suspension scaffold to be protected by an approved safety like belt attached to a lifeline. The lifeline shall be securely attached to substantial members of the structure (not scaffold), or to securely rigged lines, which will safely suspend the employee in case of a fall.
As indicated in your correspondence, OSHA Program Directive #100-32 addresses multi-stage suspension scaffolds and employees working on the lower levels are not required to comply with 29 CFR 1926.451(i)(8). However, the directive also clarifies that it was not the intent of 29 CFR 1926.451(i)(8) to apply to a suspension scaffold having more than one platform.
The OSHA Office of Standards Development is aware of the desire to use a second wire rope on each powered scaffold hoist in lieu of the lifelines. A proposal regarding this type of suspension scaffold equipment will be published in the future. However, at the present time employers must comply with the existing regulations in 29 CFR 1926.451(i)(8).
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace