Back to Federal guidance

Steel-mesh gloves for meat cutters

Summary An association asked about steel-mesh gloves in meat cutting. OSHA said retail meat cutters doing little boning or breakdown work could forgo the gloves where frequent removal was needed, but employers still had to provide appropriate hand protection for knife work posing cut hazards. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-09-01
Date issued
September 1, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 1, 1978
Edward R. Killam, President
ECHR Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Killam:
This is in response to your letter concerning the use of steel mesh gloves by meat cutters at both packing plant and retail levels.
The purpose of Program Directive #100-49 was to clarify the application of the personal protective equipment standard, 29 CFR 1910.132(a) to the cutting hazard found in the meat departments of retail food stores.
The Occupational Safety and Health Administration determined after consultations with labor and management representatives that meatcutters should not be required to wear protective gloves, where they are exposed to job demands which require frequent removal and replacement of gloves. The aforemention flexibility permits the retail meatcutter who does little boning and breakdown work, not to use the wire mesh glove, because of the limited employee exposure.
Employers are required to assure that appropriate personal protective equipment is used by employees engaged in any work with knives and are exposed to the hazard of cuts to their hand or hands, such as the fish filleting operations.
If I can be of further assistance please feel free to contact me.
Sincerely,
Donald E. Mackenzie,
Director of Field Coordination

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace