Electrical switches on locomotives at grain elevators
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
August 21, 1978
Dean G. Kratz, Attorney
McGrath, North, O'Malley,
Kratz, Dwyer, O'Leary &
Martin, P.C.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kratz:
This is in response to your letter dated July 12, 1978, requesting a permanent variance from section 1910.309(a), Article 502-6(b) National Electrical Code, of the Occupational Safety and Health Standards. Your letter was forwarded to this office to determine if the standard applies in the situation described in your application.
29 CFR 1910.309(a) could be used as supporting material in a section 5(a)(1) violation of the Occupational Safety and Health Act of 1970 in circumstances where a locomotive with electrical switches, not properly enclosed, used in grain elevator loading or unloading areas that produce grain dust. However, it appears that if the administrative controls are implemented, as indicated in your variance application for the locomotive, a variance is unnecessary.
For information, I have enclosed a copy of a memorandum to our field staff dated May 19, 1978.
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming
Enclosure
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace