Back to Federal guidance

Sampling before spray-finishing and ventilation citations

Summary An OSHA region asked when sampling was needed before citing spray-finishing operations. OSHA said the spray-finishing standard could be cited without lower-explosive-limit sampling in the described situations, while the separate ventilation standard required sampling to establish a hazard. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-06-14
Date issued
June 14, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 14, 1978

MEMORANDUM FOR: ACTING REGIONAL ADMINISTRATOR ATLANTA

THRU Donald E. Mackenzie
Field Coordinator

FROM Bruce Hillenbrand
Acting Director, Federal Compliance and State Programs

SUBJECT Clarification of 1910.94 and 1910.107

REFERENCE Cois Brown's Letter Dated March 9, 1978, Same Subject

Paragraph one of your memo states that Region IV requires sampling, to determine if a hazard exists, before issuing a citation under General Industry Standard 29 CFR 1910.107. This standard stands on its own and can be cited without sampling for the LEL. When the spray finishing operation involves the use of water-base paints exclusively, the following shall apply: Certain water type finishes, although involving little or no hazard in the liquid state, may leave highly combustible residues upon evaporation of the liquid carrier. The provisions of 1910.107 minimizing the hazards of combustible residues shall be enforced irrespective of the characteristics of the liquid. (Ref: NFPA No. 33.)
Sampling for LEL may be a useful adjunct to establish hazards in spray application operations. The CSHO will have to exercise professional judgement as to whether or not LEL samples are necessary to support his or her case.
In regard to paragraph two the following is submitted:
(1) Fiberglass boat manufacturers not located in a boatyard near navigable waters will be cited under 29 CFR 1910, as clarified in OSHA Program Directive 200-71, dated March 14, 1978.
(2) Sampling is not required to cite 29 CFR 1910.107(m), if the spraying operation involves the use of organic peroxides and other dual component coatings.
(3) When fiberglass layup is performed, 29 CFR 1910.107 would apply and as stated in paragraph one of this memo, sampling is not required.
(4) Your attachment of 29 CFR 1910.94 would not apply to enforcing 29 CFR 1910.107 and does not have to be revised. 29 CFR 1910.94 applies to ventilation and does require sampling, to establish if a hazard exists, before issuing a citation.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace