Back to Federal guidance

Retention of power-press inspection records

Summary An OSHA region asked how long employers should keep power-press inspection and maintenance records. OSHA said retaining the last two records for each press met the rule's intent while standards were under review, though older records could still matter in an investigation. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-06-12
Date issued
June 12, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 12, 1978

MEMORANDUM FOR: ACTING REGIONAL ADMINISTRATOR
Dallas

ATTENTION: C. R. HOLDER

THRU: DONALD E. MACKENZIE
Field Coordinator

FROM: BRUCE HILLENBRAND
Acting Director Federal Compliance and State Programs

SUBJECT: Retention Period for Inspection and Maintenance Records as Required by 29 CFR 1910.217(e)(1)(i) and (e)(1)(ii)

This is in response to your memo of March 23, 1978, which requested guidance on the subject standards regarding the retention period for the inspection and maintenance records.

The Office of Safety Standards is presently reviewing the retention of record requirements of the various standards. Until such changes are accomplished, the following may be used as a guideline for compliance with 29 CFR 1910.217(e)(1)(i) and (e)(1)(ii): If an employer retains the last two records of the inspection and maintenance performed on each of his presses then he has complied with the intent of the standards.

A CSHO is authorized to review records which he believes are relevant to the inspection or investigation (29 CFR 1903.3). Usually, this authority is most likely to be exercised during an investigation of a complaint, fatality, or catastrophe to determine whether a violation of the Act or regulations occurred at the time alleged, or at the time of the accident. The employer's failure to maintain pertinent records may lead to the issuance of a citation. Therefore, this determination does not preclude an employer from retaining additional records, if in his judgment he feels they are essential to this operation. This guidance furthers OSHA's "common sense" approach for implementation of the Act and enforcement efforts.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace