Back to Federal guidance

Construction standards on multi-employer worksites

Summary A construction safety program asked how OSHA's construction rules applied on shared worksites. OSHA said each employer was responsible for its own workers and could be cited for exposing them to a known hazard even when another party created it; further multi-employer citation guidance was still being considered. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-06-06
Date issued
June 6, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 6, 1978
Mr. Jack Fees
Safety Education Director
Construction Industry
Service Program
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Fees:
This is in response to your letter dated April 25, 1978, requesting a full interpretation of 29 CFR 1926.16(a), Rules of Construction.
The standards issued under the Construction Safety Act and published as 29 CFR part 1926 have been adopted as occupational safety and health standards under Section 6(a) of the Occupational Safety and Health Act and 29 CFR Section 1910.12. They shall apply to every employment and place of employment of every employee engaged in construction work. The term "construction work" means work for construction, alteration, and/or repair, including painting and decorating.
Each employer is responsible for the working conditions of his own employees. However, an employer may also be cited if his own employees are exposed or potentially exposed to an unsafe or unhealthful condition, even if he did not create the condition, but was aware that the unsafe condition existed. Additional guidelines are being considered at this time in issuing citations to employers on multi-employer worksites.
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace