Alloy steel chain in overhead hoisting
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
MAY 18, 1978
Mr. Merle E. Broich
Safety Coordinator
Owatonna Tool Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Broich:
This is in response to your letter dated April 24, 1978, regarding interpretations of standards for chain slings in 29 CFR 1910.184.
The Occupational Safety and Health Administration General Industry Standards specifically address alloy steel chain slings used in the movement of material by hoisting machinery. The use of other than alloy steel chain is not prohibited specifically in 29 CFR 1910.184, but only alloy steel chain is recommended by chain manufacturers for overhead hoisting. A copy of the American Society for testing and materials A 391-65 (Reapproved 1970) standard specification for alloy steel chain has been enclosed to properly describe alloy steel chain.
I hope this information will be helpful to you. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming
Enclosure
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace