Back to Federal guidance

Open notches in scaffold decking

Summary A scaffold plank manufacturer asked whether notches in plywood decking needed protection. OSHA said the open notches counted as floor holes and required a secured cover or equivalent guard to prevent someone stepping into them. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-04-14
Date issued
April 14, 1978
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

29 CFR 1926.500(b)(8)

April 14, 1978
Mr. John N. Roche
Product Engineer
R. D. Werner Company, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Roche:
This is in response to your letter dated March 22, 1978, concerning the use of plywood decked Aluma-Planks.
The 2-3/4" x 2-3/4" notch cut into the plywood at each end of the aluma-plank would be a floor hole as defined by 29 CFR 1926.502(a). Floor holes, into which persons can accidentally walk, need to be guarded by either a standard railing with standard toeboard on all exposed sides, or a floor hole cover of standard strength and construction that is secured against accidental displacement as required by 29 CFR 1926.500(b)(8).
The above mentioned occupational safety and health standards and the interpretation of the codes mentioned in your letter confirm the need for a cover or equivalent protection to close the center notches at each end of the plank, when they are open.
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Janet H. Sprickman,
Acting Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace