Back to Federal guidance

Hoists for tunnel and shaft construction

Summary A hoist company asked which construction rule governed personnel and material hoists used in tunnels and shafts. OSHA said the construction hoist standard applied, and a proposed tunnel rule did not displace it. The described design could receive de minimis treatment for a technical departure while proposed changes were pending.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-02-17
Date issued
February 17, 1978
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 17, 1978

Mr. D. D. Brennan
Vice President
Elgood Mayo Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Brennan:

This is in response to your letter of February 8, 1978, requesting clarification of the applicable construction standards covering the safety aspects of personnel and material hoists.

The Construction standard 29 CFR 1926.552 - Material Hoists, Personnel Hoists, and Elevators, provides safety standard requirements for the above mentioned equipment used at all construction sites. Section 1926.800(m)(6), Tunnels and Shafts, is not applicable with regard to the design requirements of personnel or material hoists as indicated in your letter.

On March 18, 1974, OSHA published a notice of proposed rulemaking and public hearing for Section 1926.800 Tunnels, Shafts, and related work areas. Section 1926.800(m)(1)(i), under general requirements, proposes all hoists used for shafts and tunnels shall be designed by a qualified engineer competent in this field and shall be constructed and rated in accordance with such design. In addition, paragraph (m)(5)(iii) of the same section proposed that cages, skips, or buckets, operating on guide rails or guide cables, shall be equipped with bridles and broken-rope safety latches, dogs, or equivalent, that will stop and hold 150 percent of capacity load. Your design information as submitted meets the 1974 proposed tunnel hoist criteria (1926.800). In meeting the proposed requirements, you have also satisfied the intent of 1926.552. However, it is not technically in compliance with 1926.552(b)(6) and would be subject to a de minimis violation. No penalties are proposed for de minimis violations, and no corrective action is required by the employer.

OSHA Program directive #200-67, Subject: De Minimis Violations (copy enclosed), established official guidelines for de minimis violations in situations involving standards which are being modified as are the aforementioned tunnel construction standards. Pending final approval of the proposed changes in the standard, the violation of that specific requirement of the standard shall be de minimis, provided that the deviation form the standard which is in the amending process has no direct or immediate relationship to safety and health.

If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace