Back to Federal guidance

When cut-and-cover construction becomes tunnel work

Summary A transit authority asked which construction rules applied to a partly covered excavation. OSHA said open cuts fell under excavation rules, while a cover restricting access, air movement, daylight, or creating tunnel problems could bring tunnel rules into play. It declined to decide the specific site without more facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1978-01-31
Date issued
January 31, 1978
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 31, 1978
Mr. Lewis J. Baker
Trial Attorney
Washington Metropolitan Area Transit Authority
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Baker:
This is in response to your communication of December 8, 1977, regarding an advisory opinion concerning the applicability of 29 CFR 1926.800, tunnels and shafts. In addition, it confirms a telephone conversation with a member of my staff. I apologize for the delay in response.
A situation recently arose during METRO construction in the Washington Area that necessitated this request. It appears from your drawing No. K1-S-110. M115-132, that a cut-and-cover type tunnel construction site was partially covered to a length of approximately 200 feet. The rest of the cut was opened for a distance of approximately 400 feet. You allege an employer violated [29 CFR 1926.800(k)(10)(i)] by placing a gasoline-powered crane below ground level and under this partially covered section. This place the crane inside a configuration that appears to be about 31 feet high, 65 feet wide, 200 or more feet long, and with both longitudinal ends open.
At issue is whether the aforementioned situation is considered a tunnel and would be covered by the standard in 29 CFR 1926.800 Tunnels and Shafts. One of the standards in question [1926.800(k)(10)], states in part: ["Internal combustion engines, except diesel-powered engines on mobile equipment, are prohibited underground."]
OSHA's position is that when a cut-and-cover operation in the construction of tunnels is just an open cut, the requirements of 29 CFR 1926 Subpart P, Excavation, Trenching, and Shoring would specifically apply.
When a cover, temporary or permanent, extends over the top of the cut sufficiently to limit access or egress of employees, the movement of air, the amount of natural daylight illumination, or create other problems germane to tunnel operations, the regulations of 29 CFR 1926.800 Tunnels and Shafts, would specifically apply.
When different stages of cut-and-cover operations are concerned, careful evaluation of the employee's exposure would govern which standards are applicable.
It would be inappropriate for OSHA to make a legal determination on this particular situation with so many unknowns. Hopefully, the aforementioned guidelines will give you a good basis for reaching an opinion.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace