Insulating workers near energized power lines
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
December 12, 1977
Mr. L. A. Weaver, III
Acting Director
Office of Occupational Safety
and Health
State of North Carolina
Department of Labor
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Weaver:
This is in response to your letter of November 16, 1977, regarding an interpretation of 29 CFR 1926.950(c)(1)(i), which states:
The employee is insulated or guarded from the energized part (gloves or gloves with sleeves rated for the voltage involved shall be considered insulation of the employee from the energized part), or
In addition, it confirms a telephone conversation between members of our staffs.
The intent of the subject standard is to insulate or guard the employee for the energized part. The example in parenthesis is one way of complying with the standard on certain limited exposures. There may be other personal protective equipment used and other exposures to the employee.
If I may be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace