Back to Federal guidance

GFCI rules for ship repair and shipbuilding

Summary An engineering company asked whether construction-site ground-fault protection rules applied to ship repair. OSHA said repairing or building ships did not by itself make a construction site, though the rules would apply to actual building construction at a shipyard; it still recommended equivalent electrical protection for vessel work. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-11-30
Date issued
November 30, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 30, 1977

Mr. K. J. Miller
Gilbert Associates, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Miller:

This is in response to your letter to Mr. Bunton Nichols, Occupational Safety and Health Office, Houston, Texas, dated September 1, 1977, which was referred to this office for reply. Your letter concerned the applicability of the Occupational Safety and Health Administration's requirement for ground-fault circuit interrupter (GFCI) protection to the Ship Repairing Industry.

The OSHA Standards 29 CFR 1910.309(c) and 1926.400(h), as well as the 1971 National Electric Code, Article 210-7, refer to the requirement of the GFCI at construction sites. It is not the intent of these standards that ship repairing in itself be interpreted as producing a construction site. A "construction site", is to be interpreted in its usual denotation of a location where a building, highway, or the like, is, for example, being constructed, and is not to be construed in any general connotation as a place where a product, such as a boat, is being repaired or built or constructed or manufactured. However, in special cases, such as when a building, for example, is being constructed at the ship repairing site, the GFCI standards would apply but, then, only to the operation of constructing the building. The above rationale also applies to the Shipbuilding Industry.

Nevertheless, the use of either GFCI's or an assured equipment grounding conductor program as specified in these standards is recommended in the construction and repair of maritime vessels since electrical hazards may appear there in the same way as at construction sites. Furthermore, a copy of this correspondence is being forwarded to the Office of Maritime Safety Standards for their consideration in the development of similar standards for the maritime industries.

I hope this information will be helpful. If I may be of any further assistance, please contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace