Back to Federal guidance

Tracking workers in tunnels and shafts

Summary A construction contractor asked whether its check-in and check-out board adequately tracked workers in tunnels and shafts. OSHA said the method appeared to meet the intent of the cited rule if properly controlled. It also said no worker necessarily had to staff the board continuously, and compressed-air tunnels had additional requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-11-16
Date issued
November 16, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 16, 1977
Mr. Dewey Bowers
Director of Safety
Fruin-Colnon
1706 Olive Street
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bowers:
This is in response to your letter dated October 14, 1977 concerning positive identification of persons working underground in tunnels and shafts, caissons, cofferdams, and compressed air tunnels. We were pleased to meet with you on October 6, 1977 in order to discuss these matters.
The identification system utilized in your shaft and tunnel work, when properly implemented and controlled, would appear to provide positive identification of employees underground and during shaft and tunnel work. The method of maintaining an accurate record and location of employees by using identification check-in/check-out board placed at the tunnel shaft would be also appear to meet the intent of [29 CFR 1926.800(c)].
As you indicated, the subject standard does not necessarily require an employee at the check-in and check-out location during the time employees are underground. However, your attempt to standardize your procedures in regard to the subject standard may not be completely successful because of the specific unique problems encountered in tunneling.
I would also bring to your attention that if work is being conducted in compressed air tunnels, the additional requirements of [29 CFR 1926.803] must be met.
Thank you for your concern and continued interest in safety and health. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 05/28/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace