Back to Federal guidance

Battery types in blasting galvanometers

Summary A manufacturer asked whether carbon-zinc batteries could power blasting galvanometers. OSHA said the construction rule allowed only a purpose-designed silver-chloride cell. The general-industry rule allowed any battery type if the galvanometer and energy source were designed for that purpose.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-10-12
Date issued
October 12, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 12, 1977

Mr. Howard Lawrence President
E.I.T. Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lawrence:

This is in response to your letter of September 21, 1977, addressed to Mr. David W. Hadden, regarding the use of carbon zinc batteries in blasting galvanometers.

29 CFR 1926.906(q) in construction standards states:

Blasters, when testing circuits to charged holes, shall use only blasting galvanometers equipped with a silver chloride call especially designed for this purpose.

29 CFR 1910.109(e)(4)(vii) in general industry standards states:

Blasters, when testing circuits to charged holes, shall use only blasting galvanometers designed for this purpose.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) enforces the aforementioned standards as written. To answer your specific question, there are two parts.

First, OSHA construction standards prohibit the use of all batteries, except a silver chloride cell designed for the purpose, in blasting galvanometers.

Second, OSHA general industry standards permit the use of any type battery in blasting galvanometers, if the blasting galvanometer, including the energy source, is designed for the purpose.

The Office of Standards has your comments, as well as other interested parties' comments, for consideration in reviewing standards covering the type instruments and power sources the blaster uses in testing circuits to charge holes.

If I may be of any further assistance please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace