Back to Federal guidance

Guarding meat-cutting bandsaws

Summary A bandsaw maker asked how OSHA’s machine-guarding rule applied to meat cutters. OSHA said the general-industry rule applied and that guards covering the blade except its working portion could meet the rule’s intent if maintained and adjusted as described. The employer remained responsible for using and maintaining the guards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-10-11
Date issued
October 11, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 11, 1977

Mr. Vincent G. Biro
President & General Manager
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Biro:

This is in response to your letters of July 19 and 20, 1977, concerning the point of operation guarding on the Biro Power Meat Cutters (bandsaws). This also confirms that a member of my staff and a representative of our Solicitor's Office accompanied your engineer, Mr. John Wonnell, to a local supermarket and observed one of the Biro Bandsaws.

You are aware that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not have vertical standards for the Meat Industry, therefore, the General Industry Safety and Health Standards are applicable to the Meat Industry. The general requirements for guarding of machines is contained at 29 CFR 1910.212.

However, the woodworking machinery requirements, 29 CFR 1910.213(i)(1), (2), and (3) contain specific guarding requirements for bandsaws. Essentially, all bandsaws operate in the same manner, therefore, all bandsaws which are guarded to meet the requirements of 29 CFR 1910.213(i)(1), (2) and (3), meet the requirements of 29 CFR 1910.212(a)(1) and (3)(ii).

It has been concluded that if during the operation of the bandsaw the safeguards provided by your company with respect to the working portion of the saw blade and the band wheels together with the tension device are used, maintained, and properly adjusted to insure no portion on the saw blade is exposed except the working portion between the bottom of the guide rolls (gage) and the table, it meets the intent of 29 CFR 1910.212(a)(1) and (3)(iii).

It should be noted that the equipment manufacturers should design equipment that complies with the OSHA standards. However, under the OSHA Act, the employer that purchases the equipment has the responsibility for assuring that the equipment complies with the OSHA standards and that the equipment is operated with the guards provided and maintained in a safe condition.

I hope the preceding information will be helpful to you. Thank you for your concern and continuing interest in occupational safety and health.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace