Spray-finishing rules and water-based materials
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 6, 1977
MEMORANDUM FOR: ROBERT C. TICE, JR., Regional Administrator
ATTENTION: C. R. HOLDER, Assistant Regional Administrator for Technical Support
THRU: DONALD E. MACKENZIE, Field Coordinator
FROM: RICHARD P. WILSON, Deputy Director, Federal Compliance and State Programs
SUBJECT: Applicability of 29 CFR 1910.107 Spray Finishing Using Flammable and Combustible Materials as Referenced in 29 CFR 1910.94(c) Spray Finishing Operations
This is in response to your memorandum of August 26, 1977, regarding the applicability of 29 CFR 1910.107 as referenced in 29 CFR 1910.94(c).
Where 29 CFR 1910.94(c) references certain standards in 29 CFR 1910.107 and/or NFPA No. 33-1969, these referenced standards are applicable only when flammable and/or combustible finishing materials are applied as a spray. This opinion is based on 29 CFR 1910.107(n) Scope and NFPA No. 33-1969 Scope, paragraphs 1. and 4.
It should be noted that certain water base mixtures or water-emulsion liquids may have highly combustible residues upon evaporation of the liquid carrier. In these cases, the reference standards for minimizing the hazards of combustible residues should be followed irrespective of the characteristics of the liquid. Otherwise, a violation of Section 5(a)(1) of the Act would be considered.
The allegation raised in the fifth paragraph of your memorandum will be addressed under separate cover.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace