Employee withdrawal after flammable gas in tunnels
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
September 28, 1977
MEMORANDUM FOR: JACK D. TORREY
Acting Regional Administrator Region VIII
THRU: DONALD E. MACKENZIE
Field Coordinator
FROM: RICHARD P. WILSON
Deputy Director, Federal Compliance and State Programs
SUBJECT: Interpretation of 29 CFR 1926.800(c)(2)(vi) line 5 "shall be withdrawn".
If 1.5 percent or higher concentration of flammable gas is detected in air returning from an underground working place, the employees shall be withdrawn from the tunnel and away from the portal. The power shall be cut off to the portion of the area endangered by such flammable gas until the concentration of such gas is reduced to 1 percent or less.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace