Back to Federal guidance

Tiered floors in skeleton steel construction

Summary An OSHA region asked when steel-frame construction counted as 'tiered' for temporary flooring rules. OSHA said floor design controlled and that different parts of one structure could require different flooring or safety-net measures. A later correction points to OSHA's 2002 directive for current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-09-22
Date issued
September 22, 1977
Status
Superseded
OSHA's June 20, 2005 correction points to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy. One sentence on the archived page is garbled; it is marked in the transcription.
Status last verified October 10, 2026

Is this still the rule?

This document has been superseded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been superseded
OSHA's June 20, 2005 correction points to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy. One sentence on the archived page is garbled; it is marked in the transcription. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 22, 1977

MEMORANDUM FOR: ROBERT A. WENDELL
Acting Regional Administrator, Atlanta

ATTENTION: CARLYLE F. BUNN
Acting ARA for the [Directorate of Science, Technology, and Medicine]

THROUGH: DONALD E. MACKENZIE
Acting Field Coordinator

FROM: RICHARD P. WILSON
Deputy Director, [Directorate of Cooperative and State Programs]

SUBJECT: 1926.750 Flooring Requirements in Skeleton Steel Construction in Tiered Buildings

This is in response to a memorandum, from your office, August 5, 1977, subject as above.
Depending on the functional requirements of the building itself and the materials used in constructing its roof, floors and walls, one or more methods of framing may be used in a single structure.
In most types of buildings, floor and roof systems are so intimately related that the two are considered together in the development of a design. Both are important, but floors are the determining factor in defining "tiered". Structural designs for mezzanines, service levels and other partial floor levels are also "tiered" when one forms a level above the other. Thus, the word "tier", as used in 29 CFR Part 1926, Subpart R, relates to floor design.
For other than "tiered" design, [illegible in source] designs not adaptable to temporary floors, to install and maintain safety nets whenever the potential fall distance exceeds two stories or 25 feet.
Since one or more methods of framing may be used in a single structure, the safety net and/or flooring requirements may apply in the one structure for the respective need.
[Correction 6/20/2005. See OSHA Directive CPL 02-01-034 "Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction" published on 3/22/2002 for the current policy on OSHA's steel erection standards (1926 Subpart R) for construction.]

What does federal law require today?

This guidance has been superseded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace