Back to Federal guidance

Backhoe swing-area barricades

Summary A contractors' association asked about barricades around rotating backhoes. OSHA said the hazard needed employee protection and explained that, after a Review Commission decision on a type of backhoe, it was considering whether inspectors should cite the crane rule, the general duty clause, or both in exposed situations. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-09-09
Date issued
September 9, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 9, 1977
Mr. William G. Wadman
Assistant Executive Director
Associated General Contractors
of Maine, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wadman:
This is in response to your letter of June 27, 1977, regarding your request for clarification of backhoe barricading standards. The letter was addressed to our Boston Regional Administrator and forwarded to the National Office for reply. In addition, it confirms a telephone conversation with a member of my staff.
Your concern about adding a man to each trenching job to move barricades continuously is certainly appreciated. Hopefully, some attachment to the excavator can be devised to protect exposed employees from the rear of the rotating superstructure that may strike or crush an employee.
29 CFR 1926.550(a)(9) was promulgated through proposals, public hearings, etc. and stands on its own. There are established Federal standards that were in existent prior to the promulgation of construction standards (Part 1926) that address the subject. Some of these regulations are: 29 CFR 1915.65(d); 29 CFR 1916.65(d); 29 CFR 1917.65(d); 29 CFR 1918.55; and, 29 CFR 1918.74(a)(10).
Due to the decision of the Occupational Safety and Health Review Commission that a certain type backhoe is not covered by requirements for cranes and derricks in 29 CFR 1926.550(a)(9), the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) is considering a clarification on citing for this type of hazard. It may be necessary to cite "29 CFR 1926.550(a)(9) and/or Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act" in those areas where backhoes are exposing employees to this hazard.
If I may be of any further assistance please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace