Electrical work clearance on overhead cranes
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
August 30, 1977
Mr. Gregory J. Callaghan
Hahn, Loeser, Freeheim, Dean & Wellman
Attorney at Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Callaghan:
This is in response to your letter of July 15, 1977, regarding the required working clearance around electrical equipment on cranes.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards do not require a minimum 30 inch working clearance in the direction of the access to live parts on overhead and gantry cranes. With regard to the working clearance around electrical equipment on overhead and gantry cranes, requirements are satisfied if a footwalk of the least 18 inches is provided in the direction of live parts as prescribed by Section 1910.179(d)(2)(iv), and such live parts are protected by cabinets or elevation, to prevent accidental contact as prescribed by Section 110-17 of the 1971 NEC.
Thank you for your concern and interest in safety and health. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace