Back to Federal guidance

Exhausting heater gases in enclosed construction

Summary A contractor asked about covering and venting a coke-gas heater in an enclosed construction area. OSHA said the cover had to route gases outdoors while keeping exposure within limits and following heater precautions. A grating-style cover was not permitted under the described conditions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-08-17
Date issued
August 17, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 17, 1977

Mr. J.P. O'Donovan
Safety Director
Eastern Region
Turner Construction Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. O'Donovan:

This is in response to your letter dated May 3, 1977, to Mr. James J. Concannon, which was forwarded to this office for reply, regarding the interpretation of Paragraph 5.6.4. (1) ANSI A10. 9-1970, as adopted in 29 CFR 1926.700(a). In addition, this confirms a telephone conversation on the subject matter with a member of my staff.

In answer to your two questions, the cover is to be so designed that the effluent gases are guided through the exhaust stack to the out-of-doors. At the same time, (1) the standard 29 CFR 1926.55(a) must be observed in regard to the allowable TLV of the coke gases at the breathing levels of the employees and (2) the precautions outlined in 29 CFR 1926.154 must be exercised. Moreover, Paragraph 5.6.1., ANSI A10.9-1970, specifically states: "When construction areas are enclosed with canvas, plastic, or other flammable materials, open flame or open salamanders shall not be used as a source of heat." Therefore, a grating-type cover would not be permitted under these conditions.

If I may be of any further assistance please feel free to contact me.

Sincerely,
Richard P. Wilson
Deputy Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace