Back to Federal guidance

Guardrails and handholds on crane platforms

Summary An OSHA area office asked whether a crane platform rule set a platform height. The regional technical office said it did not; outside platforms needed standard guardrails, or handholds at convenient points if a narrow platform made rails infeasible. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-07-07
Date issued
July 7, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

DATE: July 7, 1977

REPLY TO ATTN OF: 6OSHA
TS 77-9

SUBJECT: Interpretation - 29 CFR 1926.550(a)(13)(ii)

TO: Joe M. Ansley, Jr.
Acting Area Director, Little Rock Area Office

In reply to your request of June 29, 1977, concerning above subject, I submit the following.

The requirements of 29 CFR 1926.550(a)(13)(ii) do not relate to the height of platforms on cranes.

The referenced standard ANSI B30.5 as contained in paragraph 5-1.8.2b requires that if outside platforms are provided on cranes, guardrails must be constructed in accordance with standard guardrail specifications or other acceptable arrangements of railing construction as indicated in ANSI A12.1-1967. Where guardrails are not feasible because the platforms are too narrow, hand holds must be provided at convenient points above same.

C. R. Holder
Assistant Regional Administrator for Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace