Back to Federal guidance

Exit discharge into a yard with street access

Summary A plant asked whether exits could discharge into a wide yard with free access to a public street. OSHA pointed to the rule requiring an exit discharge to lead outside or to a suitable route or open space with access outside, large enough for likely occupants. It made no case-specific adequacy finding for the yard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-06-29
Date issued
June 29, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 29, 1977
Mr. A. Quayle
Blackwell Burner Co.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Quayle:
This is in response to your correspondence of June 8, 1977, regarding the discharge from exits in your plant. Your specific question relates to the adequacy of a 15 foot wide discharge from exits. The exits discharge includes the yard behind the plant, which has free access to a public street.
It appears that the applicable standard is 29 CFR [1910.36(c)(1)], which states ["Each exit discharge must lead directly outside or to a street, walkway, refuge area, public way, or open space with access to the outside." 29 CFR 1910.36(c)(2) states: "The street, walkway, refuge area, public way, or open space to which an exit discharge leads must be large enough to accommodate the building occupants likely to use the exit route."]
The aforementioned standard appears to be self-explanatory. If you have further questions, it may be more expedient to contact our [Austin Texas Area Office] at the following address and phone number:

U.S. Department of Labor - OSHA
[903 San Jacinto Boulevard Suite 319
Austin, TX 78701
Phone: (512) 916-5783]

Thank your for your continued interest in safety and health.
Sincerely,
John K. Barto,
Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 2/4/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace