Back to Federal guidance

Safety sleeves for rotating shaft ends

Summary A manufacturer asked what counted as a safety sleeve for a projecting rotating shaft. OSHA defined it as a durable smooth cover that prevents contact with the shaft and projections. The described outer sleeve appeared to meet the rule’s intent if it stopped rotating when touched as claimed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-06-24
Date issued
June 24, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 24, 1977

Mr. Dennis R. VonEschen
Design Engineer
Safeguard Automative Corporation
Power Transmission Division
[Recipient address omitted]
Dear Mr. VonEschen:

This is in response to your letter of April 29, 1977, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Denver Regional Administrator, Curtis Foster, concerning a safety sleeve your company has designed for guarding projecting shaft ends, and a request for a clarification of the term "safety sleeve" as used in 29 CFR 1910.219(c)(4)(i). Your letter was forwarded to this office for reply.

The term "safety sleeve" means a smooth-type cover of durable material used to prevent an accident from exposure to the hazard created by the rotating motion of the shafts, keys, set screws, and other projections.

The proposed shield for projecting shaft ends comes within the category of a safety sleeve. If the proposed safety sleeve functions as described, the protective sleeve rotates with the shaft and when externally contacted the outer sleeve becomes stationary thus isolating the individual from the rotating shaft; it would meet the intent of 29 CFR 1910.219(c)(4)(i).

Thank you for your concern and continuing interest in occupational safety and health.

Sincerely,

Richard P. Wilson
Deputy Director, Federal Compliance
and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace