Back to Federal guidance

Steel-angle cleats on fixed ladders

Summary An engineer asked whether steel angles could serve as cleats on a fixed ladder. OSHA said they did not meet the rule's rectangular cross-section definition and might also allow a worker's hand to slip. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-06-23
Date issued
June 23, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 23, 1977

Mr. Lawrence R. Stafford, P. E.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Stafford:

This is in response to your correspondence of April 14, 1977, addressed to Alfred Barden, Regional Administrator, Occupational Safety and Health Administration (OSHA), regarding the use of structural steel angles for cleats on fixed ladders.

This office has reviewed your sketch, dated April 12, 1977, and your letter. The 1 3/4 inches by 1 3/4 inches by 3/16 inch angles that you intend to use as cleats on the fixed ladder do not meet the definition of cleats as used in 29 CFR 1910.27 Fixed Ladders. As the second paragraph in your letter so noted, "Cleats are ladder cross pieces of rectangular cross-section placed on edge on which a person may step in ascending or descending." A steel angle does not have a rectangular cross-section.

In addition, your 1 3/4 inches by 1 3/4 inches metal surface design may induce hand slippage when the employee is ascending or descending the ladder.

Thank you for your concern and continued interest in safety and health.

Sincerely,

John K. Barto,
Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace