Back to Federal guidance

Testing-laboratory approval for assembled GFCIs

Summary A tool-repair company asked whether it could assemble ground-fault interrupters from approved components. A regional OSHA office said the completed device still needed evaluation by an acceptable testing laboratory; component approval alone was insufficient. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-04-22
Date issued
April 22, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 22, 1977

Mr. Larry Payne
L & B Tool Repair
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Payne:

Your interest in the Occupational Safety and Health Standards is appreciated.

In reference to your request of April 15, 1977, concerning the approval for assembly of GFCIs under 29 CFR 1910.309(c) and 29 CFR 1926.400(h), I submit the following.

The conductors and equipment required or permitted by the National Electric Code (NEC), NFPA 70-1971 must be accepted, or certified, or listed or labeled, or otherwise determined to be safe by a nationally recognized testing laboratory. There are two nationally recognized testing laboratories acceptable to the Assistant Secretary of Labor. These are Underwriters' Laboratories, Inc., and Factory Mutual Research Corporation.

The National Electrical Manufacturers Association (NEMA) is not a testing laboratory. It is an association which, among other things, produces product manufacturing standards. Some of these standards may be used by the testing laboratory.

In checking with our National Office in Washington, D. C., it was their opinion that, even though components in the GFCI were U.L. accepted, the completed assembly or product must be evaluated by an accredited testing laboratory, as aforementioned, in meeting the requirements for approval.

If I may be of further assistance please let me know.

Sincerely yours,
C. R. Holder
Assistant Regional Administrator
for Technical Support

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace