Three-foot clearance around spray booths
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 18, 1977
Mr. Edward M. Morris,
President
Occupational Safety Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Morris:
This is in response to your letter of March 17, 1977, regarding a formal interpretation of 29 CFR 1910.107(b)(9) Spray Booths, Cleaning.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard states, "Cleaning. Spray Booths shall be so installed that all portions are readily accessible for cleaning. A clear space of not less than 3 feet on all sides shall be kept free from storage or combustible construction." OSHA's interpretation of "A clear space of not less than 3 feet on all sides shall be kept free from storage or combustible construction" is that it applies to the exterior of spray booths.
29 CFR 1905.11 (copy enclosed) gives the rules for variances and other relief under section 6(d) of the Occupational Safety and Health Act of 1970.
The Area Director of the local OSHA office may be of assistance for a particular worksite situation.
Thank you for you concern and continuing interest in occupational safety and health.
Sincerely,
John K. Barto,
Chief
Division of Occupational Safety Programing
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace