Back to Federal guidance

Guarding comfort fans and exposed drive belts

Summary An equipment maker asked which fan-guard and belt-guard rules applied. OSHA said the specific fan-blade provision concerned comfort-cooling fans, while fans inside larger units still needed guarding as rotating parts; it also described when vertical, inclined, and horizontal belts required enclosure. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-03-04
Date issued
March 4, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 4, 1977
Mr. James Wolf
Manager,
Government Relations
The Trane Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wolf:
This is in response to your letter dated February 4, 1977, and confirms the telephone conversations with Harold Gier, Safety Specialist, Division of Occupational Safety Programming, concerning machinery and machine guarding.
In answer to your first question; the intent of 29 CFR 1910.212(a)(5), fan blade guarding requirement, is to prevent an employee from coming into contact with a blade and the size opening in the guard is dependent on the distance between the blade and the guard. This standard was intended to apply only to fans used for employee comfort cooling.
The standard was not intended to apply to fans that are an integral part of a unit such as cooling towers, air handling units, or in closed ventilating systems. However, fans of the latter type are required to be guarded in accordance with 29 CFR 1910.212(a)(1), as rotating parts. The guidelines for the construction of the guards are found in paragraphs (m) and (o) of 29 CFR 1910.219 using Table 0-12 to determine material, distance and size of openings required.
In answer to your second question; the primary concern of "enclosed" and "fully enclosed" is to prevent employees from injuries by moving belts, taking into consideration guarding by location. Enclosed on vertical and inclined belts means that only that part of the belt less than seven (7) feet from the floor must be guarded, while any other part of the belt over seven (7) feet may remain exposed. Full enclosure of horizontal belts with both runs less than 42 inches above the floor is required, meaning all exposed sides including the full length of the belts. A full length, three-sided guard is considered as meeting the intent of the standard as long as the fourth side is guarded by location.
Hopefully, this information will be helpful. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto,
Chief Division of
Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace