Back to Federal guidance

Emergency exits from steam tunnels

Summary A state facilities office asked whether steam tunnels needed emergency exits. OSHA said a steam tunnel counted as a structure and needed enough means of escape for workers, giving a parallel man-tunnel with connections as one example and warning against reliance on a single safeguard. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-02-25
Date issued
February 25, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 25, 1977

Mr. Henry C. Gullo
State of New York
Executive Department
Office of General Services
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Gullo:

This is in response to your letter of November 24, 1976, addressed to Mr. Alfred Barden, our New York Regional Administrator, and subsequently forwarded to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) National Office. The letter requested information concerning OSHA standards on exit requirements in steam tunnels.

A steam tunnel is considered a structure. When an employee's worksite is in a steam tunnel, the employer is required to comply with the applicable standards of 29 CFR 1910.36, Means of Egress; General Requirements.

Section 1910.36(b)(1) defines the fundamental requirements stating, "Every building or structure, new or old, designed for human occupancy shall be provided with exits sufficient to permit prompt escape of occupants in case of fire or other emergency." For example, a man-tunnel parallel with the steam tunnel having connections every 50 feet as exits from the steam tunnel would be satisfactory. If this example is not practical, then there are requirements by the other section of the same standard which states, "The design of exits and other safeguards shall be such the reliance for safety to life in case of fire or other emergency will not depend solely on any single safeguard; additional safeguards shall be provided for life safety in case any single safeguard is ineffective due to some human or mechanical failure."

Regarding other safeguards and precautions on steam tunnels, we suggest you follow standard engineering practices, Code for Safety to Life from Fire in Buildings and Structures, NFPA 101, and other national concensus standards.

If I may be of any further assistance please feel free to contact me.

Sincerely,
Richard P. Wilson
Deputy Director,
Federal Compliance and State Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace