Back to Federal guidance

Placement of long-span trusses in steel erection

Summary A steel-construction association asked how structural-member placement rules applied to long-span trusses. OSHA agreed with the described placement method for members on opposite sides of a common support girder. A later correction points readers to OSHA's 2002 directive for current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-02-22-0
Date issued
February 22, 1977
Status
Superseded
OSHA's June 20, 2005 correction directs readers to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy.
Status last verified October 10, 2026

Is this still the rule?

This document has been superseded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been superseded
OSHA's June 20, 2005 correction directs readers to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 22, 1977
Leslie H. Gillette
Assistant Executive Vice President
American Institute of Steel Construction, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Gillette:
This is in reply to your letter of January 25, 1977, addressed to Mr. Allen E. Martin of this Agency, which has been forward to this Division for a response.
Your are totally correct in your interpretation of the standard as rationalized from Mr. Martin's letter of November 5, 1973. 29 CFR 1926.751(a) does address the method that shall be used in the placement of structural members (trusses included) when assembling structural steel. 1926.751(c)(2) address additional requirements for log span joists and trusses.
As you have aptly stated, there are all sort of names used to describe structural members. The object of the standards is to publish rules and regulations in order to assure employees safety. The method described in your letter of April 16, 1973, to Mr. Proctor, amply describes a safe method of placing structural pieces when the two members are on opposite sides of a common support girder.
Thank you for your interest and concern in occupational safety and health.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
[Directorate of Construction]
[Correction 6/20/2005. See OSHA Directive CPL 02-01-034 "Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction" published on 3/22/2002 for the current policy on OSHA's steel erection standards (1926 Subpart R) for construction.]

What does federal law require today?

This guidance has been superseded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace