Back to Federal guidance

Elevator-room signs and double-insulated tools

Summary An elevator company asked about maintenance-room signs and construction ground-fault protection. OSHA said its sign arrangement met the cited requirement but unauthorized access remained a problem. It said GFCIs covered qualifying receptacles regardless of tool type, while a grounding-conductor program still covered double-insulated tools through applicable checks other than ground testing.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-02-03-0
Date issued
February 3, 1977
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 3, 1977

Mr. Donald A. Duncan,
CSP Director, Safety and Environmental Controls
Otis Elevator Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Duncan:

This is in reply to your letters dated December 22, 1976, and January 18, 1977, addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), concerning two different subject matters. Namely, Otis Elevator signs for elevator maintenance room doors and OSHA's requirements of the Ground Fault Protection Standard, 29 CFR 1926.400(h), as it relates to double insulated tools.

The National Office has investigated the situation concerning OSHA's requirements for signs posted on the doors of the elevator maintenance rooms. Both of the concerned parties in Florida have been contacted and it has been decided that Otis Elevator signs for elevator maintenance rooms meets the intent to the standard. The problem appears to be that unauthorized and/or unqualified personnel have access to the elevator maintenance room, which in itself is a violation of NEC 110.17(a)(1). The additional wording as proposed in Mr. Kelly's departmental letter would have little or no effect on unauthorized and/or unqualified persons entering the room.

As far as the use of double insulated tools on construction sites, as they relate to the recently published Ground Fault Protection Standard, the following information is offered.

The Standard addresses two separate methods of ground-fault protection, of which the employer must chose one. If the ground- fault circuit interrupter (GFCI) option is chosen, all 120-volt, 15- and 20-ampere receptacle outlets, which are not part of the permanent wiring and which are in use by employees must be protected regardless of the type of tools that are plugged into them. If the assured equipment grounding conductor program is the chosen option, then all cord sets, receptacles which are not part of the permanent wiring, and cord and plug-connected equipment (including double insulated tools) must be covered by the program. Although tools that are not required to grounded (e.g., double insulated tools) are not required to be tested, all applicable requirements of the program (such as daily inspections) must be complied with.

If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto,
Chief Division of
Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace