Back to Federal guidance

Concurrent two-hand power-press controls

Summary A press maker asked what 'concurrent' meant for two-hand controls. OSHA said it required both hands but no simultaneous timing, and that tied-down or bridged controls violated the rule; a serious general-duty hazard could still arise without an anti-tiedown feature. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1977-01-14-0
Date issued
January 14, 1977
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 14, 1977

Mr. C. Zeilenga
Manager Product Reliability
Verson Allsteel Press Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Zeilenga:

This is in response to your letter dated November 8, 1976, concerning your request for clarification of 29 CFR 1910.211(d)(8) and (17), in the meaning of concurrent when related to two-hand controls on Mechanical Power Presses.

Concurrent as used in the standards, means the use of both hands and has no relation to simultaneous or any other time element. Within the intent of the standards, there is no requirement that the anti-tiedown feature be provided although tie-downs and bridges are in violation of concurrent use of both hands.

This clarification is not intended to mean that all power press operations with two-hand controls are safe without an anti-tiedown feature, especially those where the two-hand controls are located within arms reach of the point of operations. If this condition is encountered and a serious injury may occur from the hazard, a serious citation may be issued under Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act.

If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Donald A. Shay,
Director Office of
Compliance Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace