Back to Federal guidance

Perimeter railings on temporary steel-erection floors

Summary A company asked which guardrail rule applied on temporary steel-erection floors. OSHA said the steel-erection wire-rope rule protected erectors during assembly, while other trades using the same floor required railings meeting the general construction rule. A later correction points to OSHA's 2002 directive for current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-12-23
Date issued
December 23, 1976
Status
Superseded
OSHA's June 20, 2005 correction directs readers to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy.
Status last verified October 10, 2026

Is this still the rule?

This document has been superseded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been superseded
OSHA's June 20, 2005 correction directs readers to Directive CPL 02-01-034, published March 22, 2002, for current steel-erection policy. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 23, 1976
Mr. Stephen Salup
Assistant Counsel
National Kinney Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Salup:
Assistant Secretary Morton Corn has asked me to respond to your letter of October 18, 1976, regarding a clarification of 29 CFR 1926.500(b)(1), as it relates to 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii).
While your letter specifically refers to the interrelationship of 29 CFR 1926.500(b)(1) and 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii), your conversation with a member of my staff on November 15, 1976, suggests that the focus of your concern is on the interrelationship of the latter standard with 29 CFR 1926.500(d)(1). Accordingly, this response will be similarly focused upon the requirements of the above. Noted steel erection standard as it relates to 29 CFR 1926.500(d)(1).

  1. 29 CFR 1926.500(d)(1) Guardrails, Handrails, and Covers, Guarding of open-sided floors, platforms, and runways.

Every open-sided floor or platform 6 feet or more above adjacent floor or ground level shall be guarded by a standard railing, or the equivalent, as specified in paragraph (f)(1) of this section, on all open sides, except where there is entrance to a ramp, stairway, or fixed ladder. The railing shall be provided with a standard toeboard wherever, beneath the open sides, persons can pass, or there is moving machinery, or there is equipment with which falling material could create a hazard.

  1. 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii) Steel Erection, Flooring Requirements, Temporary Flooring-Skeleton Steel Construction in Tiered Buildings states:

Floor periphery—safety railing. A safety railing of ½-inch wire rope or equal shall be installed, approximately 42 inches high, around the periphery of all temporary-planked or temporary metal-decked floors of tier buildings and other multifloored structures during structural steel assembly.

The intent of 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii) is to protect steel erectors during structural steel assembly. Under this standard, a ½-inch wire rope or equal is required for that purpose. However, whenever any other trades use the same temporary flooring, railings which meet the requirements of 29 CFR 1926.500(d)(1) are required. Thus, it is the nature of the work being performed or the temporary-planked or temporary metal-decked floors, rather than the precise stage of construction, which, in our view, governs the applicability of 29 CFR 1926.500(d)(1) versus 29 CFR 1926.750(b)(1)(iii).
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Richard P. Wilson, Acting Director,
Federal Compliance and State Programs
[Correction 6/20/2005. See OSHA Directive CPL 02-01-034 "Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction" published on 3/22/2002 for the current policy on OSHA's steel erection standards (1926 Subpart R) for construction.]

What does federal law require today?

This guidance has been superseded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace