Back to Federal guidance

Tare-weight loss for low-pressure gas cylinders

Summary An insurer asked whether the five-percent tare-weight-loss threshold applied to low-pressure compressed-gas cylinders. OSHA said it did and that cylinders reaching the threshold had to be destroyed under the cited provisions. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-10-14
Date issued
October 14, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 14, 1976
Mr. Arlen C. Bell
Technical Services Department
Fred S. James & Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bell:
Assistant Secretary of Labor Morton Corn has asked me to respond to your letter of September 23, 1976, concerning low-pressure cylinders which are subject to hydrostatic testing.
A review of the material contained in both the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard 29 CFR 1910.166 and the referenced 1968 edition of the Compressed Gas Association's (CGA) C-6 standard has been completed. Section 3.2.1(a) of the CGA standard as well as OSHA's 29 CFR 1910.166(c)(3)(i)(a) address the five percent tare weight loss. The requirements for physical testing of low-pressure cylinders subject to hydrostatic testing is spelled out in paragraphs (c) and (d) of 29 CFR 1910.166.
Based on the above, the five percent figure for loss of original tare weight applies to all low-pressure cylinders as stated in both OSHA and CGA C-6 standards, and they must be destroyed. While the high-pressure cylinders, 900 p.s.i. or higher, have definite guidelines set down in the standard regarding physical internal and external inspections, additional information regarding high and low-pressure cylinders can be located in the CGA C-6 pamphlet. However, a good safe work practice "rule of thumb" for all cylinders, either high or low-pressure, is to physically destroy all cylinders that have reached the five percent loss of tare weight.
If you wish to pursue the problem any further, it is suggested that you contact the expert in the field for compressed gas cylinders. He is Mr. Robert Lanyard, Managing Director for CGA. His local New York telephone number is : (212) 354-1130.
Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace