Back to Federal guidance

Exits, battery ventilation, and portable eyewash in small buildings

Summary An engineering firm asked about exits and safety facilities in small buildings visited only rarely by employees. OSHA said buildings of the described size did not need two exits, cited battery-ventilation requirements, and said portable eyewash units could be accepted there. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-08-20-0
Date issued
August 20, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 20, 1976
Mr. Jack Akerstrom
Associate Engineers, Inc.
[Recipient address omitted]
RE: Your letter dated July 27, 1976, Exits for Unattended Buildings
Dear Mr. Akerstrom:
Your letter to our Peoria, Illinois Area Office has been referred to this office for response.
Small buildings as described in your letter, 500 to 1,000 square feet in size, would not be required to have two exits.
The provisions of the National Electrical Code 1971 will apply to the battery installation. Please refer to Article 480-7(b) which requires that, "Provision shall be made for sufficient diffusion and ventilation of the gases from the battery to prevent the accumulation of an explosive mixture in the battery room."
While permanently installed eye wash facilities are preferred, we recognize that the installation of such facilities is not always feasible or practical. In buildings such as you describe where employees are present only on rare occasions, we would accept the use of portable units.
Very truly yours,
NICHOLAS DiARCHANGEL
Acting Regional Administrator
for Occupational Safety & Health

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace