Back to Federal guidance

Proof-tested chain-sling components and tags

Summary A consultant asked whether replacing or adding a proof-tested component required retesting an alloy-steel chain sling. OSHA said no whole-sling retest was needed if the component was not weakened. It also said a change in reach required updating the sling’s identification and use could not exceed the weakest component’s rating.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-08-02
Date issued
August 2, 1976
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 2, 1976

Mr. Robert L. Hinman
Safety Consulting, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hinman:

This is in response to your correspondence of June 29, 1976, regarding certain provisions of 29 CFR 1910.184, Slings.

Your first question is "... does the use of proof tested components inserted into a proof tested chain sling, require proof test the chain sling upon completion." The answer is no, as long as the additional alloy steel component to the alloy steel chain has not been physically or materially weakened in the process.

It must be remembered that when repairing and reconditioning alloy steel chain slings, mechanical coupling links or low carbon steel repair links shall not be used to repair broken lengths of chain. This prohibition is found in 29 CFR 1910.184(e)(7)(ii).

Your second question relates to the provisions of 29 CFR 1910.184(e)(l), Sling Identification. Your supposition is that when the reach of an alloy steel chain sling changes due to modification, the permanently affixed durable identification of the alloy steel chain sling would have to be changed to indicate the change in reach. This supposition is correct. It should be noted that the alloy steel chain sling shall not be used in excess of the rated capacity of the weakest component.

If I may be of any further service, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace