Cut-and-cover excavation versus tunnel standards
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
July 19, 1976
MEMORANDUM FOR: Alfred Barden, Regional Administrator
SUBJECT: Specific Standards Applicable to Cut-and-Cover Operations in the Construction of Tunnels
This is in reply to your letter of June 10, 1976, regarding cut-and-cover construction of a tunnel. In addition, it confirms a phone conversation Mr. Carvey had with a number of my staff.
When a cut-and-cover operation is must an open cut, the regulations of 29 CFR 1926, Subpart P, Excavation, Trenching, and Shoring, would specifically apply.
When a cover, temporary or permanent, extends over the top of the cut sufficiently to limit access or egress of employees, the movement of air, the amount of natural daylight illumination, or create other problems germane to tunnel operations, the regulations of 29 CFR 1926.800, Tunnels and Shafts, would specifically apply.
When different stages of cut-and-cover operations are concerned, careful evaluation of the employee's exposure would govern which standards are applicable.
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace