Back to Federal guidance

Employees on crane-suspended platforms versus loads or hooks

Summary A District of Columbia safety official asked whether OSHA's crane directive allowed workers to ride a load or hook. OSHA said it did not, while special guarded platforms suspended from cranes could be used under controlled conditions with backup protection. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-07-07-0
Date issued
July 7, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 7, 1976

Mr. Charles T. Greene
Director of Industrial Safety
Industrial Safety Division
Minimum Wage and Industrial Safety Board
Government of the District
of Columbia
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Greene:

This is in reply to your letter of June 17, 1976, regarding a request for review of OSHA Program Directive #100-48.

A review of your letter indicates you interpret this Program Directive to mean employees are allowed to ride the load or hook. There is no intent on the part of OSHA to allow employees to ride the load or hook. Under controlled conditions, working platforms suspended from crawler, locomotive, or truck cranes are permissible. "Working platforms" as used in this context are not a "lead" or a "hook".

Your letter suggests that this directive is a misinterpretation of the intent of the ANSI standard. The ANSI B30 Committee interpretation of ANSI B30.5, Section 5-3.2.3(e), which states that "the operator shall not hoist, lower, swing, or travel while anyone is on the load or hook", is as follows:

  1. This section refers to normal loads such as beams, girders, concrete buckets and etc.

  2. Under controlled conditions, a special designed scale box or other guarded platform that is attached to the crane hook is permissible.

Controlled conditions should afford adequate protection with back-up safety devices to protect the employee(s) exposed, and are not limited to the two conditions specified in the Program Directive.

Your continued interest in safety is appreciated.

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace