Back to Federal guidance

Illumination of workplace exit signs

Summary An engineer asked how bright workplace exit signs had to be and when signs needed internal lighting. OSHA said normal lighting could supply the required illumination where adequate, while occupancies permitted to darken, such as theaters, needed internally lit signs under the cited rule. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-07-06
Date issued
July 6, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 6, 1976

Mr. Ronald W. Reed
Frederick Brown Associates
Electrical Engineering
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Reed:

This is in response to your letter dated April 14, 1976, which requested clarification of 29 CFR 1910.37(q)(6) and (7).

Section 29 CFR 1910.37(q)(6), requires that exit signs in occupied workplaces be illuminated from a reliable external light source which provides a minimum of 5-foot candles on the sign surface. Electrical power supply from a public utility company is considered to be reliable. The exit sign surface may be passive, electrical internally illuminated, luminescent, fluorescent, reflective, or radioactive isotope self energized. A separate electrical lighting fixture for illumination of the exit sign is not required unless the normal ambient lighting does not provide the required minimum illumination of 5-foot candles on the sign surface.

Section 29 CFR 1910.37(q)(7), requires internally illuminated exit signs in workplace occupancies where reduction of normal illumination is permitted such as a theater type occupancies. Electrically internally illuminated signs and radioactive isotope self-energized signs would satisfy the requirement of 29 CFR 1910.37(q)(7). During periods of normal illumination in theater type occupancies, the illumination of exit signs shall comply with 29 CFR 1910.37(q)(6).

It should be noted at this time that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not have a general standard requiring emergency lighting or for that matter exit lighting. As for your two specific questions, the answer to the first question is no, and the second is answered in the paragraph above.

Thank you for your interest in occupational safety. If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace