Back to Federal guidance

Scope of alloy-steel chain-sling rules

Summary A chain supplier asked whether OSHA’s sling rule covered other chain types. OSHA said the cited general-industry section was limited to alloy-steel chain slings and their use. Other chain slings used for hoisting should follow the manufacturer’s recommendations.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-07-01
Date issued
July 1, 1976
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 1, 1976

Mr. R. P. Adamson
Director of Marketing
Industrial Distribution
Campbell Chain Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Adamson:

This is in reply to your correspondence of June 3, 1976, regarding the scope of 29 CFR 1910.184(e), Alloy Steel Chain Slings.

The preamble to Part 1910 - Industrial Slings, published in the Federal Register, Volume 40, Number 125 on Friday, June 27, 1975, page 27368 (copy enclosed), should clarify the scope of this standard.

Section 1, Scope, of this preamble, indicates it covers the five major types of slings. In addition, it indicates to the extent that alloy steel chain slings are not covered by the tables on rated capacities provided in these paragraphs, the standard requires alloy steel chain slings be used in accordance with the manufacturer's recommendation. The rest of the scope in the preamble gives further explanation that 29 CFR 1910.184(e) is limited to alloy steel chain slings and their application under Part 1910, General Industry.

Where other type of chain slings are used for the movement of material by hoisting in General Industry, they should be used according to the manufacturer's recommendation.

Your interest in safety and the literature on chains are appreciated. If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace