Back to Federal guidance

Radial-arm saw guards versus sawmill guidance

Summary A saw owner asked whether an OSHA sawmill memorandum applied to radial-arm saw guards. OSHA said the memorandum concerned large saws in sawmills under section 1910.265 and did not classify them as radial table saws. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-06-30-1
Date issued
June 30, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 30, 1976
Ms. Mary L. McMurray
Owner Peerless Products
[Recipient address omitted]
Dear Ms. McMurray:
This is in response to your letter dated June 3, 1976, which discusses information on radial arm saw guards.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) has reviewed the information provided by your office. The material referenced refers to OSHA Field Information Memorandum #75-49A dated November 3, 1975, which addresses problem areas in saw mill operations specific to operations covered in 29 CFR 1910.265. These specific saws are 6-12 feet in size and are not classified as radial table saw operations.
Should you have any further questions, please feel free to contact me. Thank you for your interest in Occupational Safety and Health.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace