Back to Federal guidance

Photo-grey safety lenses for telecommunications work

Summary A congressman asked whether photo-grey lenses were acceptable eye protection for a telecommunications worker. OSHA said it did not approve products; covered eyewear had to meet the then-referenced ANSI standard, although some technical deviations could receive a de minimis notice. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-06-24
Date issued
June 24, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 24, 1976
Honorable Robert W. Daniel, Jr.
House of Representatives
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Daniel:
This is in response to your letter of May 13, 1976, which transmitted a letter dated April 12, 1976, from Mr. W. T. Wesson of Continental Telephone of Virginia. The letter concerned photo grey lens in relation to eye protection standards.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA), in administering the Occupational Safety and Health Act of 1970, is required to enforce applicable OSHA standards and regulations. Your constituent's eye protection, when required in his place of employment, appears to be covered by 29 CFR 1910.268(i)(2) Telecommunications, Other Tools and Personal Protective Equipment, Eye Protection (enclosed sheet #1). This standard became effective on April 30, 1975.
29 CFR 1910.268(i)(2), among other things, requires the eye protection to meet the requirements of 29 CFR 1910.133(a)(2) through (a)(6), which are listed on enclosed sheet #2. 29 CFR 1910.133(a)(6) requires that design, construction, testing, and use of devices for eye and face protection shall be in accordance with American National Standard Institute's (ANSI) Standard for Occupational and Educational Eye and Face Protection Z87.1-1968. This ANSI standard is quite explicit in that statement of compliance with the standard must include all performance requirements in their entirety.
OSHA does not approve or disapprove eye protection equipment. If your constituent's protective goggles or spectacles and their "photo grey" lens meet the requirements of ANSI Z87.1-1968, the manufacturer of these items will mark them as required by this standard. The manufacturer's markings would indicate that the eye protection equipment met the requirements of 29 CFR 1910.133(a)(6).
There may be instances where the Compliance Safety and Health Officer, during an OSHA inspection, may decide that a violation of this standard (29 CFR 1910.133(a)(6)) may warrant a de minimis notice in lieu of a citation due to a violation of a technicality that has no direct or immediate relationship to safety or health. No penalties are proposed for de minimis notices, and there is no abatement requirement. Prescription glasses may be in this category.
OSHA's Area Office in Richmond, Virginia, and the National Office in Washington have a copy of ANSI Z87.1-1968 for examination. ANSI Z87.1-1968 may also be purchased from the Sales Department, American National Standards Institute, 1430 Broadway, New York, N. Y. 10018, for about $6.
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Bert M. Concklin
Deputy Assistant Secretary
Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace