Back to Federal guidance

Controls on extensible aerial ladders

Summary An equipment maker asked whether an extensible aerial ladder needed upper and lower controls under OSHA’s vehicle-mounted platform rule. OSHA said that provision applied to extensible and articulating boom platforms, not aerial ladders as separately defined.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-06-22-0
Date issued
June 22, 1976
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 22, 1976

Mr. Dennis H. Garda
Corporate Safety Director
Warner Communications, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Garda:

Assistant Secretary Morton Corn has asked me to respond to your letter dated May 13, 1976, regarding 29 CFR 1910.67 as it applies to "Extensible Ladders" and the requirement for "upper and lower" controls.

The standard in question reads as follows:

29 CFR 1910.67(c)(2)(ix): Vehicle-Mounted Elevating and Rotating Work Platforms, Specific Requirements, Extensible and Articulating Boom Platforms. Articulating boom and extensible boom platforms, primarily designed as personnel carriers, shall have both platform (upper) and lower controls. Upper controls shall be in or beside the platform within easy reach of the operator. Lower controls shall provide for overriding the upper controls. Controls shall be plainly marked as to their function. Lower level controls shall not be operated unless permission has been obtained from the employee in the lift, except in case of emergency.

Your equipment in question appears to fit the definition of the following standard:

29 CFR 1910.67(a)(2): Vehicle-Mounted Elevating and Rotating Work Platforms, Definitions Applicable to this Section, Aerial Ladder. An aerial device consisting of a single - or multiple - section extensible ladder.

From the above and other definitions in 29 CFR 1910.67(a), we find that an "aerial ladder" is not an "articulating boom platform" or "extensible boom platform." Therefore, 29 CFR 1910.67(c)(2)(ix) that requires "upper and lower" controls on certain articulating boom and extensible boom platforms does not apply to aerial ladders (extensible ladders).

If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace