Skid-steer rollover protection in agriculture
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 6, 1976
Mr. Darrell E. Wolbers,
Manager
Statutory Regulations
J I Case
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wolbers:
This is in response to your letter of February 26, 1976, addressed to Mr. Fred Stockmeir, or our Chicago Regional Office, regarding Rollover Protection Structures (ROPS) on skid-steer loaders used in agricultural operations. In addition, it confirms a telephone conversation with a member of my staff.
Your specific question is: Do skid-steer loaders when used in agricultural operations have to conform to 29 CFR 1928.51(b)(1) which requires ROPS on each tractor operated by an employee?
The answer is no. The negative answer is in agreement with Construction standard 29 CFR 1926.1000(a)(2) [incorporated by reference in 29 CFR 1928.51(b)(1)]. This construction standard 29 CFR 1926.1000(a)(2) reads:
The promulgation of specific standards for rollover protective structures for compactors and rubber-tired skid-steer equipment is reserved pending consideration of standards currently being developed.
A Program Directive covering this subject will be issued in the near future.
If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace